Dziś Światowy Dzień Suchych Nasion Roślin Strączkowych – korzystamy z tego, by przypomnieć, że rośliny strączkowe w każdej diecie to zbawienie dla naszego organizmu. Mają też niski indeks glikemiczny, dlatego powinny jeść je osoby chore na cukrzycę czy insulinooporność. Są dobrym źródłem energii, regulują pracę układu pokarmowego, pomagają przy kłopotach z zaparciami, a na dodatek sycą.
Zawierają dużo białka, za to nie mają w sobie glutenu, dlatego są dobre dla osób stosujących dietę bezglutenową i chorujących na celiakię. Zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia, normalizują ciśnienie tętnicze krwi oraz poziom cholesterolu.
Nie każdy jednak powinien je jeść. Strączki nie są wskazane dla osób:
–na diecie lekkostrawnej,
–z chorobą wrzodową żołądka,
–z refluksem żołądkowo-przełykowym,
–z dną moczanową,
–z kamicę nerkową,
– z chorobami zapalnymi jelit, jelitem drażliwym
Pacjenci cierpiący na choroby autoimmunologiczne (np. Hashimoto) powinni ograniczyć je w swojej diecie.
Potrzebujesz wsparcia specjalisty w zakresie swojej diety? Skorzystaj z porad dietetyków CM Medyk: