Odporność to zdolność organizmu do zwalczania patogenów, w tym bakterii, wirusów i grzybów. Wyróżniamy dwa rodzaje odporności:
– wrodzoną (nieswoistą), która jest pierwszą linią obrony przed atakującymi nas drobnoustrojami
– nabytą (swoistą) – kształtuje się od pierwszych chwil życia i przejmuje działanie, gdy zawodzi odporność wrodzona
O kondycji naszej odporności decyduje kilka czynników:
-geny odziedziczone po rodzicach;
-to, z jakimi bakteriami, wirusami i alergenami mieliśmy kontakt przez całe życie;
-stan ogólny organizmu;
Odporność osłabiają za to źle zbilansowana dieta, zbyt mała lub zbyt intensywna aktywność fizyczna, mała ilość snu, używki takie jak alkohol, papierosy oraz długotrwały stres.
Odporność można podnosić w naturalnym sposób. Jak to zrobić? Oprócz aktywności fizycznej, odpowiedniej ilości snu i rezygnacji z używek w okresie jesienno-zimowym warto postawić na zdrową dietę. W podniesieniu odporności pomogą m. in.: imbir, cynamon, kurkuma, cebula, czosnek, które warto spożywać. Do swojej diety w okresie zimowym warto włączyć również:
Miód, propolis – są bogate w różnorodne substancje, pozytywnie wpływające na działanie układu odpornościowego
Tran – podstawowym składnikiem tranu są kwasy omega-3 (EPA i DHA) oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli A, E i D. Nienasycone kwasy tłuszczowe służą jako budulec substancji przeciwzapalnych. Badania pokazują, że DHA zmniejsza ilość infekcji górnych dróg oddechowych nawet do 60%.
Witamina D – witamina D wpływa na produkcję przeciwciał zwalczających wirusy, bakterie i grzyby. Jest też niezbędna do aktywowania limfocytów T. Dowiedziono, że w wielu sytuacjach istnieje zwiększone zapotrzebowanie na witaminę D.
Jeżówka – w nawracających infekcjach układu oddechowego niezastąpioną rośliną jest echinacea, czyli jeżówka. Zwiększa ona ilość leukocytów i hamuje aktywność hialuronidazy, dzięki czemu zmniejsza penetrowanie tkanek przez patogenne drobnoustroje oraz wpływa na poprawienie wydolności oddechowej, dlatego warto ją stosować, gdy ma się kaszel. Jeżówkę należy przyjmować przez około 10 dni, po czym wymagana jest przerwa, aby układ odpornościowy nie był stymulowany zbyt intensywnie.
Żeń-szeń i rhodiola – wzmacniają odporność organizmu na stres – psychiczny, jak i fizyczny – oraz zmieniające się gwałtownie warunki pogodowe, spotykane jesienią i zimą na naszej szerokości geograficznej. Żeń-szeń aktywuje również limfocyty cytotoksyczne.
Soki z aronii, dzikiej róży i malin – naturalne soki są źródłem witaminy C, antocyjanów i polifenoli, które warunkują silny potencjał antyoksydacyjny oraz działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
Czarny bez – działa przeciwgorączkowo i napotnie, hamuje infekcje wirusowe, skrócenie czasu trwania choroby (aż o 3-4 dni)
Aloes – zawiera polisacharydy, minerały, glikoproteiny, wolne aminokwasy i enzymy. Polisacharydy pobudzają makrofagi broniące organizm przed infekcją oraz stymulują limfocyty B do produkcji przeciwciał.